Prosimy o zalogowanie się.\
Sposób aplikacji
Etap I: Namaczanie
  • osłonki należy moczyć w 10-15% roztworze soli przez okres 15 minut w temperaturze 20 ± 5°C, w przypadku osłonek wiankowych temperatura roztworu powinna wynosić 25 ± 5°C,
  • w przypadku osłonek marszczonych czas moczenia należy wydłużyć o około 5 minut,
  • w przypadku osłonek typu RTU i osłonek jadalnych namaczanie należy pominąć,
  • w czasie namaczania cała osłonka powinna znajdować się w wodzie.
Etap II: Napełnianie osłonki
  • osłonki mogą być napełniane przy użyciu maszyn dostosowanych do wymogów technologicznych sugerowanych przez FABIOS (nadziewarki ręczne i automatyczne),
  • należy pamiętać o tym, aby stosować zalecane przepełnienia w zależności o typu i kalibru osłonki
Etap III: Klipsowanie lub wiązanie
  • osłonki FABIOS nadają się do klipsowania na automatach,
  • preferowane są automaty do klipsowania osłonek kolagenowych,
  • grubość klipsa powinna być odpowiednio dobrana,
  • osłonka może być ręcznie wiązana.
Etap IV: Obróbka termiczna
  • w przypadku osłonek typu FG, FC maksymalna temperatura w procesie parzenia wynosi 75°C, w procesie wędzenia - 90°C,
  • w przypadku osłonek typu FGR, FGL maksymalna temperatura obróbki zimnym dymem wynosi 40°C
Etap V: Schładzanie lub leżakowanie
po zakończeniu procesu parzenia lub wędzenia, wędliny powinny zostać natychmiast schłodzone, chłodzenie powinno doprowadzić do uzyskania optymalne dla wyrobu temperatury, w przypadku osłonki FGR i FGL obrabianych zimnym dymem konieczne jest poddanie kiełbasy procesowi leżakowania.
POLITYKA FIRMY
Firma FABIOS S.A. od 43 lat nieprzerwalnie istnieje na rynku. W tym czasie zakład rozbudowywał się, zdobywał kolejne rynki zbytu, poprawiał technologię produkcji, aby dziś móc śmiało powiedzieć, .… CZYTAJ WIĘCEJ
NASZ KATALOG
Znajdź, wybierz i zamów produkty z aktualnego e-katalogu FABIOS 2017. POBIERZ PLIK PDF
Projekty współfinansowane ze środków Europejskiego Fuduszu Rozwoju Regionalnego
Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
X