Osłonki tradycyjne FABIOS to najpopularniejszy typ osłonek. Osłonki te oferowane są w sprzedaży od samego początku istnienia firmy, czyli już od ponad 40 lat. Osłonki tradycyjne są wytrzymałe i elastyczne, tym samym bardzo proste i wydajne w użyciu. Osłonki tradycyjne to opakowaniedo kiełbas, które pozwala wyeksponować atrakcyjny wygląd wędlin i zachęcić konsumentów do zakupu.
Produkty te znajdują zastosowanie przy produkcji małych, średnich i dużych kiełbas oraz innych wyrobów wędliniarskich wędzonych i parzonych, takich jak:
od ø22 – ø120 mm w przypadku osłonek FG
od ø80 – ø120 mm – typ osłonki FC
Aplikacja osłonek jest 5-etapowa: namaczanie, napełnianie, klipsowanie/wiązanie, obróbka termiczna, schładzanie. Szczegółowe informacje dotyczące poszczególnych etapów obróbki prezentowany jest tutaj.
Osłonki tradycyjne posiadają 18 miesięczny okres przydatności do zastosowania od daty sprzedaży.